Taylor Ranch Community Center
City of Albuquerque
Completed: 2004
Cost: $3.93 million

The fourth major community center to be designed by Kells + Craig since 1995, primary spaces include a full size gymnasium, multi-purpose and meeting rooms, a commercial kitchen, computer and craft classrooms, and an exercise room. The building is organized along a curved interior street, which follows a path that previously existed on the site between an adjacent park and a shopping center. The lobby, located at the juncture of the street and the entry court,forms a village square while providing for easy and unobtrusive supervision of the building.

The building’s bold masses and minimalist forms and coloration form a landmark within the community while referring to their suburban context. The long curved facade along Taylor Ranch Road recalls the walls that line many of the surrounding streets. The overall color of the building reflects the mission tiles of the adjoining shopping center. The project is a recipient of a 2005 “Best Buildings award from the Associated General Contractors.